Евномија

(грч. Eunomia) 1. мит. во старогрчката митологија: божица на законитоста
една од хорите
2. евномија законитост, праведност, правилна примена на законите, законит ред, добар устав.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • хори — (грч.) мн. мит. во старогрчката митологија: божици на годишните времиња и на моралниот живот, ќерки на Зевс и Темида според поетот Хесиод, се викале: Евномија, Дика и Ирена (Чесна, Праведна и Мирна) тие разведрувале и наоблачувале, давале дожд и… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.