Дијана

мит. во староримската митологија: ќерка на Јупитер и Латона, божица на ловот и на месечината, заштитница на жените, на плодноста и на новороденчињата, строг чувар на невиноста (кај античките Грци: Артемида).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Novak Djokovic — Новак Ђоковић Djokovic at the Rod Laver Arena during the 2008 Australian Open where he won his first grand slam. Country …   Wikipedia

  • Diana Budisavljević — Born 15 January 1891 Innsbruck, Austria Hungary Died 20 August 1978(1978 08 20) (aged 87) Innsbruck, Austria Occupation Humanitarian P …   Wikipedia

  • Артемида — (грч Artemis) мит во старогрчката митологија ќерка на Зевс, божица на ловот (кај Римјаните Дијана) …   Macedonian dictionary

  • Егерија — (лат. Egeria) мит. во староримската митологија: една од нимфите во служба на божицата Дијана (која и самата била сметана за божица на изворите), пророчица и советничка на царот Нума Помпилиј кој ги издавал своите закони според нејзините совети и… …   Macedonian dictionary

  • Феба — (грч. phoibe) сјајна , чиста , мит. во старогрчката митологија: еден од прекарите на божицата на месечината Артемида (кај старите Римјани: Дијана) …   Macedonian dictionary

  • камени — мн. мит. староиталски нимфи на изворите најпозната е Егерија која била во служба на божицата Дијана …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.