атоналност

(грч. а-, tonos) стилско својство на современата музика поврзано со регулирањето на односите меѓу звуците без тоналитет како систем што ги обединува релациите на хармонските функции со еден тонален центар.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.