Дејанира

мит. во старогрчката митологија: жена на Херкул за која се борел со богот на реката Ахелој
ја предизвикала смртта на својот маж праќајќи му (без да го знае тоа) кошула наквасена во крвта на кентаурот Нес.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јола — (грч. lole) мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Еврит која Херкул ја побарал за жена, и покрај тоа што бил оженет за Дејанира таткото на девојката го одбил и Херкул се одмаздил на суров начин …   Macedonian dictionary

  • Мелеагар — (грч. Meleagros) мит. во старогрчката митологија: херој што го убил калидонскиот вепар брат на Дејанира, жената на Херкул …   Macedonian dictionary

  • Нес — мит. во старогрчката митологија: кентаур што бил убиен од Херкул кога се обидел да ја силува жена му Дејанира …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.