аскетски

(грч аѕкео) 1. испоснички, покајнички, богоугоден, 2. воспитан

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • гимнозоф — (грч. gymnos гол, sophos мудар) назив за индиски или за друг источен аскетски филозоф (одат полуголи) …   Macedonian dictionary

  • камалдолези — мн. разгранок на бенедиктинскиот калуѓерски ред многу строг, аскетски (наречен по манастирот Камалдола кај Арецо во Италија) …   Macedonian dictionary

  • монах-катенат — калуѓер кој, од аскетски побуди, живее постојано во окови и сите активности ги врши сопнат со синџири …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.