Данаја

мит. во старогрчката митологија: ќерка на кралот Акрисиј, мајка на Персеј (го родила со Зевс кој и се приближил во вид на златен дожд).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Персеј — (грч. Perseys) 1. мит. во старогрчката митологија: син на Јупитер и на Данаја, аргивски херој ја убил горгоната Медуза (од чија крв настанал Пегаз) 2. асгр. соѕвездие на северното небо со 134 ѕвезди од кои е најсјаен Алгол …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.