Данаиди

(грч.) мн. 1. мит. во старогрчката митологија: педесет ќерки на кралот Данај
по налог на татко им, ги убиле своите мажи во првата брачна ноќ и поради тоа биле осудени од боговите во подземниот свет да носат вода во амфори без дно
2. данаидска работа фиг. мачна, бесплодна работа.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.