Јутурна

мит. во староримската митологија: нимфа на еден извор во Лацио, сестра на најголемиот непријател на Енеја, италскиот војсководец Тури
му помагала на брата си во сите негови борби, но кога сфатила дека поразот на Тури претставува исполнување на волјата претставува исполнување на волјата на Јупитер, се самоубила фрлајќи се во реката.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.