аргонаути

(грч Argo, nautes бродар) мн ?. мит во старогрчката митологија јунаци, наречени така по својот брод "Арго", кои под водство на Јазон отишле во далечната Колхида за да го донесат златното руно, 2. фиг смели поморци што бараат доживувања на море, 3. зоол вид морски главоноги

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.