Јупитер

(лат. luppiter) 1. мит. во староримската митологија: син на Сатурн и Реа, брат на Нептун и Плутон, брат и маж на Јунона, главен и најмоќен бог, бог на молњата и громот, заштитник на полињата и правото (кај старите Грци: Зевс)
2. астр. најголемата планета во Сончевиот систем, оддалечена од Сонцето 778 милиони километри
се гле^а со голо око.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јунона — (лат. luno) 1. мит. во староримската митологија: ќерка на Сатурн и Реа, сестра и жена на Јупитер, божица на месечината, домаќинството и бракот (кај старите Грци: Хера) 2. астр. една мала планета меѓу Марс и Јупитер откриена во 1804 год …   Macedonian dictionary

  • Список самолётов, произведённых в Югославии — …   Википедия

  • Јутурна — мит. во староримската митологија: нимфа на еден извор во Лацио, сестра на најголемиот непријател на Енеја, италскиот војсководец Тури му помагала на брата си во сите негови борби, но кога сфатила дека поразот на Тури претставува исполнување на… …   Macedonian dictionary

  • Акрејмиг — во старогрчката митологија епитет на Зевс и на неговата жена Хера (кај Римјаните на Јупитер и Јунона) …   Macedonian dictionary

  • Виналии — (лат. Vinalia) мн. свечености во чест на виното во стар Рим Селската виналија (лат. Vinalia rustica), во чест на Венера, се славела во времето на гроздоберот на 19 септември Градската виналија (лат. Vinalia urbana), во чест на Јупитер, се славела …   Macedonian dictionary

  • Ганимед — 1. мит. во старофчката митологија: убаво момче што им турало пијалак на боговите на Олимп, особено на Зевс 2. астр. име на најголемиот сателит на планетата Јупитер …   Macedonian dictionary

  • Дијана — мит. во староримската митологија: ќерка на Јупитер и Латона, божица на ловот и на месечината, заштитница на жените, на плодноста и на новороденчињата, строг чувар на невиноста (кај античките Грци: Артемида) …   Macedonian dictionary

  • Европа — (грч. Europe) 1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на феникискиот крал Агенор и сестра на Кадмо Зевс, претворајќи се во бик, ја грабнал и ја однел на својот грб на Крит каде што му станала жена и ги родила Минос, Сарпедон и Радамантис 2.… …   Macedonian dictionary

  • Зевс — (грч. Zeus) мит. во старогрчката митологија: врховен бог, господар на небото и земјата, татко на луѓето и боговите (кај Римјаните: Јупитер) …   Macedonian dictionary

  • Персеј — (грч. Perseys) 1. мит. во старогрчката митологија: син на Јупитер и на Данаја, аргивски херој ја убил горгоната Медуза (од чија крв настанал Пегаз) 2. асгр. соѕвездие на северното небо со 134 ѕвезди од кои е најсјаен Алгол …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.