Галија

(лат. Gallia) територијата на денешна Франција во времето на Римското Царство.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Asterix and Obelix All at Sea — Infobox Asterix Title=Asterix and Obelix All At Sea Frenchtitle=La Galère d Obélix Story=Albert Uderzo Illustrations=Albert Uderzo FrenchDate=1996 EnglishDate=1996 Preceded= Asterix and the Secret Weapon Followed= Asterix and the Actress |… …   Wikipedia

  • Galija — Infobox musical artist Name = Galija Img capt = Galija in the early 1980s Img size = 250 Landscape = yes Background = group or band Origin = Niš, Serbia Genre = Rock Progressive rock Symphonic rock Acoustic rock Folk rock Years active = 1977… …   Wikipedia

  • Nenad Milosavljević — Background information Also known as Neša Galija Born February 6, 1954 (1954 02 06 …   Wikipedia

  • Галия (группа) — У этого термина существуют и другие значения, см. Галия (значения). Galija Галия Жанр рок Годы 1976 – н.в …   Википедия

  • Алоброгани — (лат Allobroges) мн келтско племе во Нарбонска Галија …   Macedonian dictionary

  • Арверни — мн келтско племе во централна Галија (денес Оверња), нивниот водач Верцингеторикс е една од многуспоменуваните личности во делото на Цезар De bello Gallico (бил непомирлив непријател на Римјаните) …   Macedonian dictionary

  • Гал — (лат. Gallus) жител на територијата на денешна Франција (Галија) во предримското и римското време Келт …   Macedonian dictionary

  • Келти — (грч. Keltoi) мн. старо индоевропско племе во Европа (особено во Галија, Шпанија и Британија) од кое поголем дел се измешан со Германите …   Macedonian dictionary

  • Салијци — мн. име на главното племе на старите Франки се населиле на голем дел од Галија …   Macedonian dictionary

  • галеота — (шп. galeota) 1. мала галија со 16 20 весла 2. многу брз воен брод со средна големина …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.