Галатеја

1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на Нереј и Дорида, морска нимфа, симбол на убавината и на животот вљубена во пастирот Ахис, ги презрела љубовните понуди на џинот Полифем
2. астр. име на еден астероид.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Пигмалион — (грч. Pigmalion) мит. во старогрчката митологија: крал на Кипар и скулптор се вљубил во статуа со лик на девојка што ја направил самиот Афродита ја оживеала статуата под името Галатеја и тој се оженил за неа …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.