Версај

(фр. Versailles) величествен дворец со парк во истоимениот град недалеку од Париз
го изградил Луј IV
во периодот 1672-1789 година престолнина на француските кралеви
во периодот 1871-1879 година седиште на републиканската влада
денес музеј
во 1919 година во Версај бил потпишан мировниот договор меѓу Германија и сојузниците (Версајски мир).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.