Јуда

(хебр. Jehudah) 1. четвртиот син на библискиот Јаков, предок на едно од дванаесетте Израелови племиња: 2. кралство што го создале племињата на Јуда и на Венјамин на југот на Палестина, на чија територија подоцна настанала провинцијата Јудеја
3. еден од учениците на Христос
според Библијата, го предал својот учител за 30 сребреници
4. јуда фиг. предавник, човек што е готов за пари да стори и најподло дело.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Израел — (хебр. Jisrael божји првенец) 1. почесно име за Јаков (прататкото на Израелците) и за неговите потомци 2. царството на Израел: а) сите потомци на Аврам; 6) царството на Израел (за разлика од царството на Јуда што се отцепило од Израел по смртта… …   Macedonian dictionary

  • искариотизам — (по Јуда Искариотски, предавникот на Христос) подло, подмолно предавство на својот најблизок …   Macedonian dictionary

  • хазидејци — (хебр.) мн. 1. приврзаници на Јуда Макаби во борбата против Сиријците 2. членови на еврејска секта распространета низ словенските земји, што му останала верна на стариот закон и не го признава рабинскиот закон …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.