анимизам

(лат anima душа, дух) 1. примитивно верување дека се што постои има душа (животните, растенијата, предметите, појавите), 2. придавање на душевни својства на природните појави и сили, 3. фил идеалистичко сфакање дека душата е основен принцип на се што е материјално

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.