Валхала

(гер. Walhalla) мит. во староскандинавската митологија: дворец на богот Один, престојувалиште на боговите и на душите на воините што загинале во војна.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • валкири — (норд. valkyrja) мн. мит. во староскандинавската митологија и поезија: воинствени девици божици во придружба на богот Один, што им помагале на јунаците во борбите и ги однесувале душите на загинатите војници во Валхала каде што ги служеле на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.