Брајов систем

(Брајова азбука) меѓународна азбука за слепи
буквите од најмногу шест различно наредени точки се втиснуваат со метално шило во хартија, а слепиот човек ги распознава со пипање од спротивната страна (пронаоѓач слепиот француски учител за слепи Луј Брај, 1809-1852).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.