Јона

(грч. Jonah) старозаветен пророк
според Библијата, бидејќи не ја послушал божјата наредба да го наговори на покајание народот од Нинива (Асирците), бил фрлен во морето и проголтан од една голема риба
во утробата на рибата му се помолил на Бога и Бог му се смилувал и по три дена рибата го исфрлила од утробата
потоа отишол во Нинива и ги преобратил Асирците да му служат на Јехова.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.