Бореј

(грч. Boreas) 1. мит. во старогрчката митологија: бот на северниот ветар
2. бореј северен ветар, север.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Финеј — (грч. Fineus) мит. во старогрчката митологија: крал на Салмидес во Тракија пророк и миленик на боговите кои подоцна го казниле поради тоа што си ги убил синовите од првиот брак за казна бил ослепен и изложен на страшни напади од харпиите кои му… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.