Битлси

(анг. The Beatles) 1. муз. англиски вокално-инструментален ансамбл (од 4 члена) од Ливерпул кој со своето посебно изведување на поп-музика и со својот надворешн изглед (долга коса, посебен начин на однесување), ги придоби симпатиите на младината од целиот свет
2. битлси фиг. момчиња со долга и неуредна коса.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • бит-музика — (анг. beat удар) во развојот на џезот: стил во кој битот е толку изразен што со својот рамномерен, едноличен тек дејствува речиси хипнотично врз слушателите и ги доведува во психичка состојба блиска до екстазата главен претставник му е ансамблот… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.