Јон

(грч. Ion) мит. во старогрчката митологија: син на Аполон и на Креуза, прататко на Јонците.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Хелен — (грч. Hellen) мит. во старогрчката митологија: 1. син на Девкалион и Пира, крал на Фтија, прататко на Елините, по чии синови (Еор, Дор, Јон и Ахај) биле наречени старогрчките племиња: Еолци, Дорци, Јонци и Ахајци 2. еден од синовите на Пријам,… …   Macedonian dictionary

  • анјон — (грч amenai ce искачува) кај електролизата негативно наелектризиран јон спрот катјон …   Macedonian dictionary

  • Boissy-sous-Saint-Yon — Original name in latin Boissy sous Saint Yon Name in other language Boasi su Sen Jon, Boissy, Boissy la Montagne, Boissy sous Saint Yon, Buassi su Sent Ion, bu wa xi su sheng yi weng, Боаси су Сен Јон, Буасси су Сент Ион, Буассі су Сент Іон State …   Cities with a population over 1000 database

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.