Базедова болест

мед нарушување што настанува поради неправилност во функцијата на штитовидната жлезда, а се манифестира со зголемена штитовидна жлезда, забрзана работа на срцето, ококореност на очите, треперење на рацете и слабеење без губење на апетитот

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • вазомоторна невроза — мед. болест на нервите што настанува поради нарушување во нервите што предизвикува проширување и стеснување на крвните садови (на пр., Базедова болест) …   Macedonian dictionary

  • антитиреоидин грч — фарм лек за Базедова болест, содржи секрет од тироидната жлезда …   Macedonian dictionary

  • тиреоидин — (грч. thyreoeidos штитовиден) фарм. прав од исушена и столчена материја од телешка или овнешка тироидна жлезда се употребува во органотерапијата против гушавост, дебелина, Базедова болест и др …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.