христијанство

(грч. Christos) религија што ја основал Исус Христос од Назарет, ветениот месија.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • анагности — (грч ana gnostes) мн 1. во стариот Рим образовани робови или слободни луѓе што биле во служба кај патрициите и во одредени случаи им читале на своите господари книжевни дела, 2. во старото христијанство читачи на извадоци од Библијата во текот на …   Macedonian dictionary

  • христијанизам — (грч. Christos) Христова вера, христијанство …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.