хипохондрија

(грч. hypochondrios) мед. нервно растројство што се манифестира со претерана и неоснована загриженост за своето здравје
страв од болести што постојат само во фантазијата на болниот човек.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • нософобија — (грч. nosos, phobos страв) мед. страв од болести, хипохондрија …   Macedonian dictionary

  • хипохондричен — (грч. hypochondrios) мед. болен од хипохондрија …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.