Јокаста

(грч. lokaste) мит. во старогрчката митологија: жена на тебанскиот крал Лај, мајка, а по смртта на Лај и жена на кралот Едип
се самоубила кога открила дека Едип и е син.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Антигона — (грч) ќерка на цар Едип и на Јокаста, хероина на истоимената трагедија од Софокле олицетворение на сестринската љубов кон братот кого го погребала и покрај забраната на кралот Креонт поради што била закопана жива со својот свршеник Хемон …   Macedonian dictionary

  • Креонт — (грч. Kreon) мит. во старогрчката митологија: 1. крал на Теба, брат на Јокаста, шура на Едип по смртта на синовите на Едип станал крал на Теба наредил Антигона, ќерката на Едип, да биде жива заѕидана затоа што се обидела, спротивно на законот за… …   Macedonian dictionary

  • Полиник — (грч. Polyneikes) мит. во старогрчката митологија: син на Едип и Јокаста, брат на Етеокле, Антигона и Йемена ги предводел седумтемина против Теба и загинал во двобој со својот брат …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.