Ахасвер

(хебр Achaschverosch) "Вечниот Евреин", според средновековната легенда, човек што му се подбивал на Исус терајќи го да оди побрзо накај Голгота и за казна бил осуден да лута по светот до судниот ден

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Малхо — според Библијата, слуга на високиот свештеник Кајафа учествувал во апсењето на Исус Христос во Гетсиманската гора при што апостол Петар му отсекол едно уво средновековната легенда му ги припишува нему својствата што инаку му се припишуваат на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.