Асклепијад

(грч Asklepiades) старогрчки лирски поет (на преминот од 4 во 3 век пр н е), по него биле наречени двата асклепијадски стиха малиот асклепијад се состоел од три хоријамба, а големиот од еден трохеј или спондеј, три хоријамба и еден јамб, комбинациите на тие стихови со некои други стихови создавале пет асклепијадски строфи

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.