Аркадија

(грч Arkadua, име на една покраина во стара Грција) во идиличната пое-, зија земја на срекни пастири, среќна земја

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Ликаон — (грч. Lykaon) мит. во старогрчката митологија: 1. крал на Аркадија, син на Пелазг бил убиен од Зевс затоа што му ја изнел на маса утробата од закланото дете 2. еден од синовите на Пријам …   Macedonian dictionary

  • аркадски — (грч Arkadia) што е од Аркадија, односно пастирски, селски, наивен, идиличен …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.