Аријадна

(грч Ariadne) мит во старофчката митологија ќерка на критскиот крап Минос и Пасифаја, му помогнала на Тезеј, откако го убил Минотаур, со помошта на едно клопче конец да излезе од лавиринтот и избегала со него, оттаму

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Ariadna (nombre) — Saltar a navegación, búsqueda Este artículo trata sobre el nombre propio. Para el personaje mitológico, véase Ariadna. Ariadna Baco y Ariadna, de Tiziano Origen Griego …   Wikipedia Español

  • Либера — мит. во староримската митологија: 1. латинско име на божицата Персефона, Прозерпина 2. име што и било дадено на Аријадна откако му станала жена на богот Бах …   Macedonian dictionary

  • Минос — (грч. Minos) мит во старогрчката митологија: 1. син на Зевс и Европа, крал на Крит еден од судиите во подземниот свет, покрај Еак и Радамант прочуен по строгата праведност 2. внук на првиот Минос, татко на Аријадна и Федра го изградил лавиринтот… …   Macedonian dictionary

  • Минотаур — (грч. Minos, tauros бик) мит. во старогрчката митологија: син на Пасифаја, жената на критскиот крал Минос, и еден бик чудовиште, получовек полубик Минос изградил лавиринт и го затворил Минотаур во него, хранејќи го со човечко месо бил убиен од… …   Macedonian dictionary

  • Пасифаја — мит. во старогрчката митологија: ќерка на Хелиј, сестра на Кирка, жена на критскиот крал Минос на кој му ги родила Андрогеј, Аријадна и Федра го родила и Минотаур …   Macedonian dictionary

  • Федра — (грч. Phaidre) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Минос, сестра на Аријадна, жена на Тезеј безнадежно вљубена во Иполит, синот на Тезеј од првиот брак, извршила самоубиство, но пред тоа оставила писмо за отсутниот Тезеј во кое го обвинила… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.