Јехова

(хебр. Jehveh) еврејско име за Бога
Јехова Забаот (слов. Саваот) господар на световите, т. е. на сите суштества што постојат во вселената, Господ.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јахве — (хебр. Jahveh) вечен , непроменлив , името на Бога во Стариот завет, подоцна станало табу и редовно се заменувало со изразот Адонај Јехова …   Macedonian dictionary

  • Јона — (грч. Jonah) старозаветен пророк според Библијата, бидејќи не ја послушал божјата наредба да го наговори на покајание народот од Нинива (Асирците), бил фрлен во морето и проголтан од една голема риба во утробата на рибата му се помолил на Бога и… …   Macedonian dictionary

  • Елоах — (хебр. Eloah) еврејско име за Бог сп. Јехова …   Macedonian dictionary

  • Исус — (грч. Jesus грчки облик на еврејското име Jehoshua, т. е. оној чија помош е Јехова) основачот на христијанската религија за која тој е Христос: Исус Христос, Месијата, Син Божји …   Macedonian dictionary

  • тетраграм — (грч. од четири букви ) ознака за поимот Jahveh (името на Бога), што од страхопочит го пишувале само со четири букви, т. е. jhvh : под тетраграмот понекогаш пишувале адонај и потоа вокалите од тој назив ги вметнувале во тетраграмот на тој начин… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.