реквизиција

(лат. requisitio) 1. барање, молба
2. прав. барање што една власт го упатува до друга заради помош и соработка во нешто
3. попишување или присилно одземање на имот, особено на прехранбени артикли, од народот за воени или државни потреби (обично во услови на војна).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • реквирира — (лат. requirere) врши, изврши/извршува реквизиција, присилно одземе/ одзема, заплени/запленува прехранбени артикли и други работи од народот за потребите на војската …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.