револуционер

(фр. revolutionnaire) 1. активен учесник во револуција
2. човек со превратнички дух, незадоволен од постојната состојба, бунтовник, востаник.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Кратово (город) — У этого термина существуют и другие значения, см. Кратово. Город Кратово Страна Республика МакедонияРеспублика Македония …   Википедия

  • бабувизам — (фр babouvisme) учење што го основал францускиот револуционер Франсоа Ноел Бабеф (1760 1797), според кое секој човек има еднакво право на сите добра на природата, целта на општеството е да ја зголеми и да ја одржи таа еднаквост …   Macedonian dictionary

  • десперадо — (шп. desperado) разбојник револуционер што застанал надвор од законот десперадос …   Macedonian dictionary

  • маоизам — назив за идеите и политичкото дејствување на Мао Цедунг, голем кинески револуционер и народен водач (1893 1976) …   Macedonian dictionary

  • муџахедин халк — (перс. народен борец) револуционер од истоимената партија во Иран поради комунистичката ориентација прогонуван и пред режимот на шахот Реза Пахлави и по него …   Macedonian dictionary

  • сунјатсенизам — кинеско народноослободително движење чиј основач е кинескиот револуционер демократ Сун Јат Сен (1886 1925) чие учење се засновувало врз три принципа: 1. национална независност (што во неговото учење била дефинирана под изразот национализам ) 2.… …   Macedonian dictionary

  • јакобинец — (фр. jacobin) 1. револуционерен демократ, член на парискиот политички клуб во времето на Француската буржоаска револуција кон крајот на 18. век јакобинците го добиле името по манастирот Свети Јаков во Париз во кој се состанувале биле најсмелите… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.