Аполон

(грч Apollon) мит во старогрчката митологија син на Зевс и Латона, бог на сонцето, поезијата, музиката, покровител на уметноста, лекувањето речовитоста итн, симбол на младешката убавина

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Аполон Майков — …   Википедия

  • Карелин, Аполон Андр. — экономист, р. 1863. {Венгеров} …   Большая биографическая энциклопедия

  • питиски — (грч. pythios) 1. што се однесува на Аполон, посветен на Аполон питиски игри свечени игри и натпревари на старите Грци во чест на Аполон што се одржувале на секои 4 години кај Делфи (од 590 год. пр. н. е. до 4. век од н. е.) 2. неразбирлив,… …   Macedonian dictionary

  • Apolo (nombre) — Saltar a navegación, búsqueda Para otros usos de este término, véase Apolo (desambiguación). Apolo Apolo Licio, copia romana antigua de un original griego del siglo IV a. C. (Museo del Louvre). Origen …   Wikipedia Español

  • Ниоба — (грч. Niobe) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Тантал, жена на тебанскиот крал Амфион имала 7 сина и 7 ќерки и се гордеела со тоа пред божицата Лета која имала со Зевс само две деца (Артемида и Аполон) за казна поради тоа, Артемида и… …   Macedonian dictionary

  • Martin Kushev — Personal information Full name Martin Miroslavov Kushev …   Wikipedia

  • Большой театр — У этого термина существуют и другие значения, см. Большой театр (значения). Большой театр …   Википедия

  • Гимельфарб, Евгений Юзефович — Евгений Юзефович Гимельфарб (род. 17 февраля 1942(19420217), Свердловск)  режиссёр, театральный деятель, поэт. Заслуженный деятель искусств Украины (1999). Содержание 1 Биография 2 Роли …   Википедия

  • Гимельфарб — Гимельфарб, Евгений Юзефович Евгений Юзефович Гимельфарб (род. 17 февраля 1942(19420217), Свердловск)  режиссёр, театральный деятель, поэт. Заслуженный деятель искусств Украины (1999). Содержание 1 Биография 2 Роли …   Википедия

  • Кифарет — Аполлон Аполлон Бог искусств и предсказаний Мифология: Древнегреческая В иных культурах: Феб,Митра Отец: Зевс Мать: титанида Лето …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.