автотрансфузија

(грч autos сам, лат transfusio преточување) мед при големо губење на крв потиснување на крвта од периферните делови на телото (рацете и нозете) кон срцето и мозокот во случаи кога во срцето и мозокот не доаѓа доволно крв, се врши на тој начин што рацете и нозете се дигаат вертикално и од врвовите на прстите па надолу се обвиваат со еластични ленти

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.