питиски

(грч. pythios) 1. што се однесува на Аполон, посветен на Аполон
питиски игри свечени игри и натпревари на старите Грци во чест на Аполон што се одржувале на секои 4 години кај Делфи (од 590 год. пр. н. е. до 4. век од н. е.)
2. неразбирлив, двосмислен.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Питон — (грч. Python) 1. мит. во старогрчката митологија: аждер што бил убиен од Аполон кој тогаш го добил прекарот питиски 2. питон зоол. род големи неотровни змии во Африка и Индија (лат. Pyton recutilatus), сродни со боата …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.