мојри

(грч. Moira) мн. мит. во старогрчката митологија: божици на судбината (управуваат со човечкиот живот и ја предат неговата нишка), три сестри: Лахеза (ја држи фурката и ја започнува нишката на животот), Клото (продолжува да ја преде нишката) и Атропа (јa пресечува нишката)
наречници (кај старите Римјани: парки).

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Атропа — (грч. Athropos) мит. во старогрчката митологија: една од трите мојри ја сече нишката на животот …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.