монголизам

(лат. mongolismus, називот е даден по тоа што лицето на болниот потсетува на Монгол) мед. вид телесна и умествена заостанатост при која лицето има карактеристичен изглед: коси очи, мал нос, полуотворена уста од која ѕирка јазикот
умствениот развиток е многу ограничен, на степен на идиотија
Даунов синдром, монголоидна идиопатија.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Даунов синдром — (по британскиот лекар Џ. Л. Х. Даун, 1828 1896) в. монголизам …   Macedonian dictionary

  • монголоид — човек што личи на Монгол, обично болен од монголизам …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.