3 митраизам


митраизам

(перс. Mithra) култ на персискиот бог Митра што бил многу распространет во Римското Царство во првите векови од нашата ера
подоцна бил потиснат од култот кон Христос што е многу сличен со него.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.