Јахве

(хебр. Jahveh) "вечен", "непроменлив", името на Бога во Стариот завет, подоцна станало табу и редовно се заменувало со изразот Адонај
Јехова.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Јосафат — (Јошафат) (хебр.) Јахве суди , според библиската легенда: долина во која ќе се соберат сите луѓе на судниот ден …   Macedonian dictionary

  • Адонај — (хебр Adonai мојот господин) име со кое Евреите, по враќањето од вавилонското ропство, го означувале својот бог Јахве, чие име било забрането да се изговара …   Macedonian dictionary

  • Азазел — (хебр) мит бог, господар на пасиштата (за разлика од Јахве кој е господар на селата) …   Macedonian dictionary

  • Елохим — (хебр.) еден од називите за Јахве …   Macedonian dictionary

  • Нефили — (хебр.) мн. џинови, титани што се споменуваат во Библијата како божји синови што општеле со човечки ќерки (поради тоа Јахве го пратил општиот потоп на земјата) …   Macedonian dictionary

  • Хореб — планина во Синајската пустина на која, според Библијата, Мојсеј ги примил од Јахве Десетте заповеди …   Macedonian dictionary

  • назареец — (хебр. nazar посвети/посветува) човек што му се заветувал на Јахве дека нема да си ја стриже косата и да си ја бричи брадата, дека нема да допира мртво човечко или животинско тело и дека ќе се откаже од грозјето и од сите пијалаци произведени од… …   Macedonian dictionary

  • тетраграм — (грч. од четири букви ) ознака за поимот Jahveh (името на Бога), што од страхопочит го пишувале само со четири букви, т. е. jhvh : под тетраграмот понекогаш пишувале адонај и потоа вокалите од тој назив ги вметнувале во тетраграмот на тој начин… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.