Хераклиди

(грч.) мн. потомци на Херакле
најпознат е Хил, син на Херакле, кој по препорака на татка си, искажана пред смртта, се оженил за Јола, иако се срамел да ја земе за жена љубовницата на татко си
на Јола и Хил им се родил синот Клеодеј кој со другите внуци на Херкул безуспешно се обидувал да го освои Пелопонез, исто како и неговиот син Аристомах
тој потфат успешно го извеле дури синовите на Аристомах: Темен, Кресфонт и Аристодем.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.