Хелен

(грч. Hellen) мит. во старогрчката митологија: 1. син на Девкалион и Пира, крал на Фтија, прататко на Елините, по чии синови (Еор, Дор, Јон и Ахај) биле наречени старогрчките племиња: Еолци, Дорци, Јонци и Ахајци
2. еден од синовите на Пријам, пророк и врач
по падот на Троја, заедно со Андромаха станал роб на синот на Ахил, Неоптолем Пир
Пир се оженил за Андромаха, но кога загинал тој (од раката на Орест), Андромаха се омажила за Хелен и така Тројанците завладеале со еден дел од Грција која победила во Тројанската војна.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Хелен — Коммуна Хелен Hehlen Герб …   Википедия

  • Хелен Келлер — Хелен Адамс Келлер Хелен Адамс Келлер, Элен Адамс Келлер (англ. Helen Adams Keller; 27 июня 1880 1 июня 1968) слепоглухая американская писательница, преподавательница и общественный деятель. Хелен Келлер родилась в городке Таскамбия, штат Алабама …   Википедия

  • Хелен Моргендорфер — Персонаж мультсериала «Дарья» Хелен Моргендорфер Хелен Моргендорфер Пол женский Возраст …   Википедия

  • Хелен Миррен — Helen Mirren Имя при рождении: Елена Лидия Васильевна Миронова …   Википедия

  • Хелен Кристина Сантос Луз — Хелен Кристина Сантос Луз …   Википедия

  • Хелен Твелвтрис — Helen Twelvetrees Имя при рождении: Хелен Мари Юргенс Дата рождения: 25 декабря 1908 …   Википедия

  • Хелен Миррэн — Хелен Миррен Helen Mirren Имя при рождении: Елена Васильевна Миронова Дата рождения …   Википедия

  • Хелен Кларк — Хелен Элизабет Кларк Helen Elizabeth Clark …   Википедия

  • Хелен Элизабет Кларк — Helen Elizabeth Clark …   Википедия

  • Хелен Уэстли — Helen Westley Дата рождения: 28 марта 1875 Место рождения: Бруклин, Нью Йорк, США Дата смерти: 12 декабря 1942 (67 лет) Место смерти: Мидделбуш …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.