Халкиона

мит. во старогрчката митологија: ќерка на богот на ветровите, Еол, и жена на кралот Кеик
кога маж и се удавил во морето (со нејзиното име во устата) боговите ги претвориле обајцата во птици бурни ци, допуштајќи во времето додека таа ги квачи своите јајца, на морето да владее целосен мир.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.