Финеј

(грч. Fineus) мит. во старогрчката митологија: крал на Салмидес во Тракија
пророк и миленик на боговите кои подоцна го казниле поради тоа што си ги убил синовите од првиот брак
за казна бил ослепен и изложен на страшни напади од харпиите кои му ја јаделе сета храна, а тоа што не можеле да го изедат, го загадувале така што веќе не било за јадење
крајно истоштениот Финеј бил спасен од Зет и Калиј, синовите на Бореј.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Кефеј — (грч. Kepheus) мит. во старогрчката митологија: син на Бел и Анхиноја, брат на Финеј, маж на Касиопеја, татко на Андромеда, тест на Персеj …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.