Тезеј

(грч. Theseus) мит. во старогрчката митологија: обединител на атичките општини и основач на држава со главен град Атина
еден од најголемите грчки јунаци
го убил чудовиштето Минотаур (половина човек, половина бик), ги победил амазонките, учествувал во походот на аргонаутите, во калидонскиот лов, во борбата против кентаурите итн.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Иполита — (грч.) мит. во старогрчката митологија: кралица на амазонките, жена на атинскиот крал Тезеј, мајка на Иполит Тезеј ја грабнал кога пристанал со својот брод крај амазонскиот брег тогаш амазонките тргнале со војска против него за да си ја ослободат …   Macedonian dictionary

  • Федра — (грч. Phaidre) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Минос, сестра на Аријадна, жена на Тезеј безнадежно вљубена во Иполит, синот на Тезеј од првиот брак, извршила самоубиство, но пред тоа оставила писмо за отсутниот Тезеј во кое го обвинила… …   Macedonian dictionary

  • Егеј — (грч. Aigeos) мит. во старогрчката митологија: атински крал, татко на Тезеј, кога Тезеј, откако го убил Минотаур на Крит, враќајќи се дома, заборавил да ги замени црните платна на бродот со бели, што, според претходниот договор, би било знак дека …   Macedonian dictionary

  • Аријадна — (грч Ariadne) мит во старофчката митологија ќерка на критскиот крап Минос и Пасифаја, му помогнала на Тезеј, откако го убил Минотаур, со помошта на едно клопче конец да излезе од лавиринтот и избегала со него, оттаму …   Macedonian dictionary

  • Минотаур — (грч. Minos, tauros бик) мит. во старогрчката митологија: син на Пасифаја, жената на критскиот крал Минос, и еден бик чудовиште, получовек полубик Минос изградил лавиринт и го затворил Минотаур во него, хранејќи го со човечко месо бил убиен од… …   Macedonian dictionary

  • Пиритој — мит. во старогрчката митологија: крал на Лапит во Тесалија на неговата свадба започнала битката меѓу Лапитите и кентаурите му бил придружник и помошник на Тезеј во походот што го презеле за да ја грабнат Прозерпина …   Macedonian dictionary

  • Синие — (грч.) мит. во старогрчката митологија: злогласен разбојник што ги врзувал патниците намерници за две свиени ели што потоа ги пуштал и несреќниците биле раскинувани бил убиен од Тезеј на ист начин …   Macedonian dictionary

  • Скирон — (грч. Skiron, Skeiron) мит. во старогрчката митологија: разбојник што живеел на еден гребен меѓу Мегара и Атика и ги принудувал патниците намерници да му ги мијат нозете во морето и притоа ги туркал во морето да се удават бил убиен од Тезеј на… …   Macedonian dictionary

  • херој — (грч. heros) 1. кај старите Грци: полубог, јунак почитуван како бог, особено оној на кого таткото или мајката му биле некое повисоко божествено суштество (Херкул, Тезеј, Кастор и Полукс и др.) 2. фиг. човек што се истакнал со храбри дела, особено …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.