Тарпејска карпа

(лат. saxum Tarpeium) карпа во Рим од која ги фрлале во Тибар осудените на смрт (наречена по Тарпеја, која ги издала за пари своите сограѓани во борбата со Сабињаните, поради што самите Сабињани ја убиле и ја фрлиле од карпата).

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.