Симплегади

(грч.) мн. две островчиња на влезот од Босфор во Црно Море
според легендата, биле подвижни и се приближувале едно кон друго кога ќе наидел некој брод и настојувале да го здробат
но откако меѓу нив успеал да помине бродот Арго со аргонаутите, се зацврстиле на своите места.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.