колегиум

(лат. collegium) 1. службено определена група луѓе што сочинуваат некој административен, управен или советодавен орган (на пр., професорски колегиум)
2. предавања по еден предмет на високи школи.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • суфраган — (лат. suffraganeus) секој член на еден католички свештенички колегиум што има право да присуствува на тој колегиум и да гласа особено: бискуп што му е подреден на надбискупот, застапник на надбискуп …   Macedonian dictionary

  • Северодонецк — Город Северодонецк укр. Сєвєродонецьк Флаг Герб …   Википедия

  • Гуляйполе — У этого термина существуют и другие значения, см. Гуляйполе (значения). Город Гуляйполе укр. Гуляйполе Герб …   Википедия

  • Лозовая — Город Лозовая укр. Лозова Флаг Герб …   Википедия

  • Ян из Кенты — Jan z Kęt …   Википедия

  • Public Library of Science — Логотип PLOS Год основани …   Википедия

  • борд — (анг. board) 1. маса штица 2. фиг. колегиум што се собира околу една маса, одбор 3. храна …   Macedonian dictionary

  • гремиум — (лат. gremium) средина, друштво, здружение, колегиум …   Macedonian dictionary

  • директориум — (лат. directorium) 1. колегиум на властодршците во буржоаските држави во посебни историски моменти 2. во Француската револуција: а) највисока управна власт, основана на 9.11.1799 година б) целиот период додека траела таа власт в) мода во… …   Macedonian dictionary

  • мемориска адреса — (анг memory address) адреса претставена со цифри, означува единица површина во меморијата во која може да се запише информација 5. свечена честитка од некое здружение или некој колегиум за славеникот 6. фиг вештина снаодливост, умешност 7. банк… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.