коктел

(анг. cocktail) 1. алкохолен пијалак подготвен од коњак, вермут, ракија, јајца, овошје и мирудии
2. прием со мало послужување

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • коктел-бар — (анг. cocktail, bar) посебна просторија (обично во поголеми хотели) каде што се служи пијалак и гостите се задржуваат покусо време …   Macedonian dictionary

  • коктел-партија — (анг. cocktail, фр. partie) прием со помало послужување (обично попладневен) 3. коњ што не е од чиста раса …   Macedonian dictionary

  • молотов коктел — (по бившосоветскиот министер Молотов) шише наполнето со експлозивна течност што се употребува како еден вид бомба од рачна изработка …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.