Русинци

мн. 1. еден од називите за Украинците, Малорусите, Рутените (во Карпатите и во Буковина)
2. припадници на еден разгранок од украинскиот народ во Срем и во Војводина
некои од нив се декларираат и како Украинци, а некои и како Руси, но мнозинството се изјаснуваат како Русинци.

Macedonian dictionary. 2013.

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.