Рамајана

(сскр. Ramayana) голем староиндиски еп (околу 24. 000 дистиха) од 4. или 3. век пр. н. е.
ги опишува доживувањата на принцот Рама во борбата за враќање на жената што му била грабната.

Macedonian dictionary. 2013.

Look at other dictionaries:

  • Рама — (сскр. Rama) мит. главен јунак во индискиот еп Рамајана кого рамаитите, главната група вишнуити, го почитуваат како олицетворение на Вишну (неговото седмо олицетворение) и во денешниот народен говор во Индија се употребува скратениот облик Рам… …   Macedonian dictionary

  • даланг — (јав.) донеодамна: единствен автор на претставите на јаванскиот театар на сенки вауанг кулит во придружба на традиционалниот оркестар гамелан, тој ги движи куклите, зборува, пее и го извикува текстот составен според Рамајана и ги имитира… …   Macedonian dictionary

  • санскрит — (сскр. samskrta) древен јазик на Хиндите (се употребувал околу 17 векови, т. е. се до 12. век од н. е.) на него се напишани филозофски и научни дела, како и многу дела од убавата литература (еповите Махабхарата и Рамајана) некои научници во… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.